Het waarborgcertificaat: garantie op je nieuwbouwwoning
8 juni '21
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt er een hoop op je af. Het is misschien wel één van de grootste stappen van je leven, en zelfs een fantastische stap mits alles goed is geregeld. Met een Garantie- en Waarborgregeling (afgekort: GWR) ben je er als koper van verzekerd dat je nieuwe woning correct wordt opgeleverd.
Zekerheid
Een nieuwe woning koop je uiteraard graag met een gerust hart. Zo wil je er zeker van zijn dat de woning aan de voorschriften voldoet, dat de bouwondernemer goed werkt levert en dat eventuele problemen netjes worden opgelost. Om jou die consumentenbescherming en zekerheid te bieden is de GWR in het leven geroepen. We leggen je kort uit hoe dit werkt en met welke organisaties BPD hiervoor samenwerkt.
Onafhankelijke partijen
De GWR is de regeling waarin garanties en zekerheden voor nieuwbouwwoningen zijn opgenomen. De aannemers hebben zich aangesloten bij Woningborg en SWK. Dit zijn twee onafhankelijke en betrouwbare organisaties waar jij als koper écht op kunt bouwen. Beide partijen hebben het keurmerk van Stichting GarantieWoning en zorgen er op hun beurt voor dat - met een strenge keuring - de aangesloten aannemers vakbekwaam zijn en aan strenge financiële eisen voldoen. Is de aannemer dat niet, dan zal SWK of Woningborg de aannemer niet toelaten.
De GWR is op alle nieuwbouwprojecten van BPD van toepassing, wat inhoudt dat je na aankoop van een nieuwbouwwoning een waarborgcertificaat ontvangt. Deze garantie is een belofte van de aannemer dat de woning aan bepaalde normen voldoet en dat ernstige risico’s hiermee voor jou zijn afgedekt. Hierbij kun je denken aan door de overheid opgelegde regels rondom veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid uit het Bouwbesluit, maar ook aanvullende (prestatie) eisen die Woningborg of SWK stelt. Onder welke regeling jouw nieuwe woning valt vind je als download terug bij de verkoopdocumenten in jouw account.
Mogelijke risico’s
Het bouwen van een nieuwe woning is een complex proces. Er zijn niet alleen enorm veel partijen bij betrokken, van architect tot aannemer en installateur, maar het is ook een tijdrovende en risicovolle onderneming waarbij de aannemer bijvoorbeeld in de financiële problemen zou kunnen komen.
Afgifte waarborgcertificaat
Maar hoe werkt het allemaal en wanneer krijg je zo’n waarborgcertificaat? Allereerst worden de bouwplannen van BPD door de aannemer bij Woningborg of SWK aangemeld. Het plan wordt vervolgens grondig beoordeeld op diverse onderdelen zoals de planopzet in zijn algemeen, juridische toetsen en een volledig technische beoordeling van de woningen. Als alles in orde is wordt het plan ingeschreven in hun woningregister en kunnen er garantiecertificaten verstrekt worden. Na het ondertekenen van het koopcontract en uiterlijk voordat je naar de notaris gaat, ontvang je het waarborgcertificaat inclusief alle bijbehorende informatie.
Meer weten?
De Garantie- en Waarborgregeling is taaie materie, dat begrijpen we. Wil je jezelf daarom nog een keer uitgebreid en op je gemak inlezen? Ga dan naar de website van Woningborg of SWK. Ook tussen de downloads van jouw favoriete type kun je alle relevante informatie vinden over de garantie op de woningen.