Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn.
Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.
In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 1 afwijzing van een geldverstrekker.
Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorg dragen voor betaling.
Ja dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.
Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris.
Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar.
Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.
De NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Door deze garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), is de geldverstrekker zeker dat de lening wordt terugbetaald. Moet de woning onverhoopt worden verkocht en is de opbrengst lager dan de hypotheekschuld, dan betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever. In ruil voor de NHG-zekerheid bieden geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek. Informeer hiernaar bij je hypotheekadviseur. Benieuwd hoeveel je kan lenen met NHG? Meer informatie vind je op de website van de Nationale Hypotheek Garantie (Duurzaam thuis met NHG )
Bij het woningaanbod (kenmerken) op onze site staat altijd vermeld als de prijs van een woning binnen deze prijsklasse valt.
Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van 2 jaar.
Voor een energiezuinige nieuwbouwwoning kun je in sommige gevallen een hogere hypotheek krijgen dan voor een niet duurzame woning. Bij de meeste hypotheekverstrekkers krijg je namelijk flink wat extra leenruimte. Zo heeft de Rabobank bijvoorbeeld een GroenHypotheek voor duurzame nieuwbouwwoningen.
Ook zijn er vanuit de overheid regels vastgesteld waardoor je een hogere hypotheek kunt afsluiten als je een energiezuinige woning koopt. Zo mag voor de aankoop van een energiezuinige (nieuwbouw)woning maximaal € 9.000 buiten beschouwing worden gelaten bij de berekening van de financieringslast. Dit bedrag kan oplopen tot € 25.000 voor een zogeheten Nul-op-de-Meter-woning. Hoeveel extra leencapaciteit je kunt krijgen hangt af van de hoogte van de EPC-waarde of BENG-2 waarde van jouw nieuwbouwwoning of -appartement.
Vraag de hypotheekverstrekker van jouw keuze naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame woning.
We proberen zoveel mogelijk mensen de woning van hun hoogste voorkeur toe te wijzen. Daarbij kijken wij naar de meest concrete kandidaten. Een financiële check laat ons zien dat jij de woning kunt financieren of met eigen middelen kunt betalen. Het inleveren van een financiële check, zorgt er dus voor dat jij een meer concrete kandidaat wordt.
Een financiële check is een brief (niet ouder dan 3 maanden) van je bank of hypotheekverstrekker waar in staat dat jij – bij het door jou opgegeven inkomen, vermogen en/of schuld – het benodigde bedrag voor jouw gewenste woning kunt lenen of met eigen middelen kunt betalen. Aan je financieel adviseur kun je vragen welke gegevens hij/zij daarvoor nodig heeft. LET OP: dit is geen hypotheekaanvraag, alleen een verklaring dat jij je financiële mogelijkheden hebt laten doorberekenen. Een voorbeeld van een voor BPD acceptabel document is bijvoorbeeld het Oriëntatierapport Lenen & Wonen van de Rabobank. Vraag ernaar bij jouw financieel adviseur van de Rabobank.
Nadat de verkoop is gestart lever je jouw financiële check in. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor de toewijzing. Na toewijzing verwijderen wij de gegevens van de financiële check uit onze systemen.
Je kunt deze brief laten opstellen door jouw bank of hypotheekverstrekker.
De 2 belangrijkste uitgangspunten in De Markiezaten zijn 'Actief' en 'Buitenleven'. Dat betekent dat groen, water en ruimte centraal staan in deze nieuwbouwwijk. De Markiezaten bestaat uit verschillende deelplannen die ieder weer hun eigen sfeer en identiteit uitstralen. Ga er gerust een kijkje nemen om te zien welke sfeer het beste bij jou past.
Er zijn verschillende bushaltes aan de Markiezaatsweg, de rondweg die toegang geeft tot de wijk. Bergen op Zoom heeft ook een eigen treinstation. Vanaf hier stap je op de Intercity naar Amsterdam of Vlissingen.
Aan de Zuiderdreef ligt de zogenaamde Brede Voorziening De Markiezaten. Hierin zijn onder andere basisschool Octopus, BSO Octokids, kindercentrum De Kleine Markies en De Kameleon, een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs gevestigd.
Op fietsafstand, direct naast de wijk, ligt het sportpark Markiezaten. Hier speelt onder andere voetbalclub FC Bergen en vind je de tennisvelden van tennisvereniging Olympia. Ook is er een openbare speelvoorziening met trapveldje aangelegd.
In de wijk zelf komen geen winkels of café's. Wel ligt aan de rand van de wijk aan de Markiezaatsweg een grote Lidl supermarkt.
Daarnaast is winkelcentrum De Zeeland aan het einde van de Markiezaatsweg met de auto in 5 minuten te bereiken. Hier vind je onder andere een Albert Heijn-supermarkt, de Etos, Action en een Versmarkt (met bakkerij, viswinkel, keurslager, drankenhandel en bloemist). Voor een keur aan restaurantjes en café's kun je naar het centrum van Bergen op Zoom op circa 10 minuten.
Naast wijk ligt het wondermooi natuurgebied Dal van de Molenbeek. Dit blijft hier natuurlijk ook. Aan de overkant van de Markiezaatsweg komen in de toekomst nog meer woningen. Wanneer en wat voor woningen is nu nog niet bekend.
Onderaan elke pagina op deze website kun je je e-mailadres achterlaten. Je wordt dan door middel van e-mailnieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van dit nieuwbouwproject.
In de Meander staan veel rij- en hoekwoningen en tweekappers. Ook zijn er een paar bouwkavels waar de bewoners zelf hun droomhuis hebben laten bouwen. Er wonen veel gezinnen met kinderen in de Meander.
BPD biedt geen huurwoningen aan in De Meander.
Momenteel zijn er geen specifieke starterswoningen in ontwikkeling in De Meander.
De opzet van de Meander is ruim. Dat betekent dat je je auto altijd in de buurt van je huis kwijt kunt. Bij woningen met een garage kun je je auto op je eigen inrit kwijt. Bij hoek- en rijwoningen is meestal plek op 1 van de openbare parkeerplaatsen voor de deur.
Parkeren in de Meander is gratis.
De wegen in de wijk zijn al aangelegd.
In De Meander zijn op verschillende plekken in de wijk speelvoorzieningen aangelegd voor met name kinderen van 2 tot 12 jaar. Denk hierbij aan een speelhuisje met glijbaan, grasveldjes en schommels. Bij de Strandgaper is een ‘struinpad met touwbrug’ gemaakt. De invulling van deze speelplek is mede bedacht door de bewoners.
Daarnaast is er veel groen in de natuur rondom de wijk. Je hoeft je hier als kind nooit te vervelen.
Het natuurgebied Dal van de Molenbeek ligt naast de deur. Hier kun je je hond lekker laten rennen.
Markiezaten bestaat uit meerdere wijkjes die gefaseerd in verkoop gaan. Wanneer de verkoop start per fase lees je op de pagina planning en bij de nieuwsberichten op deze website.
In De Meander komen verschillende woningtypes meerdere keren voor. Markiezaten is een grote nieuwbouwloactie wat betekent dat in eerdere fases de woningen al een keer zijn aangeboden en gebouwd.
De hele vervolgfase van De Meander is nog in voorbereiding. Zo is er nog geen definitieve verkavelingstekening of invulling van woningtypes. Er is dus ook nog geen vergunning voor deze woningen.
De Vierwinden Makelaardij uit Bergen op Zoom en Helmig Makelaardij uit Halsteren.
Als je vragen hebt over de beschikbaarheid van jouw favoriete woning, of als je direct een optie wilt nemen, neem gerust contact met ons op! Je kunt ons bellen, chatten of mailen. De status van een bouwnummer (optie, beschikbaar, verkocht) kun je ook terug zien op deze website op de pagina Woningen.
Alle woningen in De Meander hebben een tuin. De grootte en ligging verschilt per bouwnummer. Kijk hiervoor op de situatiekaart bij het woningaanbod.
Wanneer de verkoop start vind je alle verkoopdocumentatie van de woningen in de Mijn Eigen Huis omgeving. Alle stukken kun je digitaal terugvinden en downloaden wanneer het jou uitkomt. Zijn de woningen nog niet in verkoop? Dan zijn we nog hard aan het werk om alle verkoopdocumentatie gereed te maken!
Het is alleen mogelijk om een bezichtiging in te plannen op het moment dat een woning onverkocht is opgeleverd. Dat gebeurt niet vaak. Indien een bezichtiging mogelijk is kondigen we dit aan op de website.
De aannemer die de woningen van de Zuidrand en Buurt 4 bouwt is Aan de Stegge Roosendaal. De aannemer van Fase Noord was BAM Wonen. Buurt 5 is een product van MorgenWonen.
Er zijn straks zeker mogelijkheden om de woning aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van de woning. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan de woning moet voldoen. De kopersadviseur van de aannemer adviseert je in dit traject.
Dat kan zodra je een woning gekocht hebt. Na het kopen van de woning word je door de kopersadviseur van de aannemer uitgenodigd voor een gesprek.
Zodra de verkoop start en de meerwerk opties bekend zijn, worden deze online geplaatst. Deze bekijk je op de pagina Woningen onder het betreffende bouwnummer bij het kopje 'downloads' op deze website óf in je Mijn Eigen Huis omgeving.
De woningen worden opgeleverd inclusief een keuken van Bruynzeel. De keukens zijn standaard voorzien van koelkast, een multifunctionele oven met magnetronfunctie, een inductiekookplaat, afzuigkap en een vaatwasser. Het merk van de apparatuur is Pelgrim. Voor MorgenWonen in Buurt 5 geldt een ander product.
De keukenshowroom voor de woningen is Bruynzeel uit Bergen op Zoom. De keukens in de woningen van Buurt 5 zijn premium A keukens.
Er worden geen woningen meer verkocht met een gasaansluiting (volgens de meest recente wetgeving). Hoe de woningen dan zijn voorzien, verschilt per project en wordt gecommuniceerd zodra dat bekend is.
Ja, de woningen hebben standaard allemaal een badkamer. De kopers kunnen in de verstrekte sanitairdocumentatie alles lezen over de uitrusting van de badkamer.
Voor de vervolgfases is het sanitair en tegelwerk nog niet bepaald.
Je kunt altijd de keuken, het tegelwerk en het sanitair laten vervallen en dit na oplevering zelf regelen. Bespreek dit na aankoop van de woning met de aannemer.
Wanneer de plattegronden van de woningen klaar zijn, kan je ze bekijken bij het bouwnummer of woningtype op de pagina Woningen.
Alle nieuwbouwwoningen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.
Mijn Eigen Huis is een persoonlijk account waar je jouw favoriete woningen beheert, documenten kunt downloaden, nieuwsberichten kunt lezen en voorkeuren doorgeeft als de verkoop is gestart. Je hebt maar 1 account nodig voor alle BPD websites.
Met een persoonlijk account van Mijn Eigen Huis zie je in 1 overzicht wat jouw favoriete woningen zijn, geef je digitaal jouw voorkeuren door als de verkoop start en beheer je jouw voorkeuren gewoon online.
Een volledige uitleg voor het aanmaken van een Mijn Eigen Huis account, vind je onder Service op de pagina Mijn Eigen Huis.
Om zeker te weten dat jij zelf het account hebt aangemaakt ontvang je een e-mail om je account te bevestigen. Zodra je dit hebt bevestigd kun je inloggen in Mijn Eigen Huis.
Het kan zijn dat de e-mail in je spam/ongewenste e-mail of junkmail terecht is gekomen.
Check of je gebruik maakt van een geldig e-mailadres.
Heb je een vinkje geplaatst bij Privacy Statement?
Voldoet je wachtwoord aan de gestelde regels?
- Tenminste 1 kleine letter
- Tenminste 1 getal
- Tenminste 1 hoofdletter
- Tenminste 1 speciaal teken ! # $ % - _ = + < >
- Minimaal 8 en maximaal 20 tekens
Het wachtwoord moet bestaan uit:
- Tenminste 1 kleine letter
- Tenminste 1 getal
- Tenminste 1 hoofdletter
- Tenminste 1 speciaal teken ! # $ % - _ = + < >
- Minimaal 8 en maximaal 20 tekens
Geen probleem. In het inlogscherm voer je je gegevens in en klik je op het vraagteken in het wachtwoord veld. Er wordt een e-mail naar je verzonden en kun je een nieuw wachtwoord aanmaken.
- Log je in met het e-mailadres dat je hebt gebruikt toen je een account aanmaakte?
- Ga na of je een geldig e-mailadres hebt. Een e-mailadres moet een @-teken bevatten en mag maar 1 punt achter de @ hebben.
- Het wachtwoord vergeten? Vraag een nieuwe aan.
- Zorg ervoor dat Caps Lock niet is ingeschakeld.
Ja dat is mogelijk. Echter per (toekomstig) huishouden mag slechts 1 keer ingeschreven worden op de woningen.
Jouw account verwijder je bij je persoonlijke gegevens in Mijn Eigen Huis. Een account kan alléén verwijderd worden als je niet gekoppeld bent aan een woning. Dat wil zeggen dat je geen koper of optant bent van een woning.
Laat ons weten wat je nieuwe e-mail adres is, dan passen wij het voor je aan. Je kunt daarna gewoon inloggen met je nieuwe e-mail adres en je bekende wachtwoord.
Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken met een echt persoon. Je bepaalt namelijk helemaal zelf hoe je jouw huis koopt. Volledig online, gedeeltelijk online of uitsluitend via persoonlijk contact. Alles kan, niets moet. Aan jou de keus.
Ja dat kan, je bevestigt de optie online via Mijn Eigen Huis en kiest voor Afspraak plannen. De makelaar neemt dan contact met je op om alles door te nemen.
In Mijn Eigen Huis bevestig je de optie op de woning die aan jou is toegewezen. Als je voldoende informatie hebt om de contracten te ondertekenen kies je voor Volgende stap. Vervolgens geef je aan dat je de contracten thuis wilt ondertekenen en vul je je aanvullende financiële gegevens aan die nodig zijn om de overeenkomsten op te maken. Binnen enkele werkdagen ontvang je een uitnodiging om de overeenkomsten digitaal te ondertekenen. Heb je vragen of is iets niet duidelijk, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Als je hebt gekozen voor Online Kopen, maar toch liever een afspraak wilt met de makelaar, dan kan dat op elk moment. In je Mijn Eigen Huis account klik je op de button ‘afspraak maken met makelaar’. Hier geef je een of meerdere dagdelen aan van je voorkeur en de makelaar neemt contact met je op om alsnog een afspraak te maken.
Na de afspraak met de makelaar kun je aan de makelaar aangeven dat je wilt overgaan tot kopen. Vervolgens geef je in je Mijn Eigen Huis account aan waar je de contracten wilt ondertekenen: thuis of bij de makelaar. Als je kiest voor thuis ondertekenen, worden de contracten opgemaakt en zijn ze binnen enkele dagen beschikbaar in je account. Kies je voor een tekenafspraak bij de makelaar, dan geef je jouw voorkeur door voor een dagdeel. De makelaar neemt contact met je op om een tekenafspraak in te plannen.
Als je de woning koopt dan onderteken je de contracten straks door het plaatsen van je digitale handtekening. Na het digitaal ondertekenen gaat de wettelijke bedenktijd in. Er gelden ontbindende voorwaarden zoals afgesproken is in de overeenkomst.
Je ontvangt een e-mail met een link naar de te ondertekenen overeenkomsten. Koop je samen je partner dan krijgen jullie allebei separaat een e-mail. Je kunt het contract tekenen via de smartphone, tablet of PC. De digitale handtekening is wettelijk erkend. Waar voorheen nog altijd een handgeschreven handtekening vereist was, is dit nu niet meer nodig! De handtekeningen worden geplaatst met behulp van een erkend ‘PKI overheid’-certificaat.
- Je identificeert jezelf via iDIN
- Je logt in bij je bank
- Je plaats je naam en handtekening met muis op PC en op tablet en mobiel met je vinger
- Als alle partijen hebben getekend, vind je het koopcontract en de transactiebon terug in Mijn Eigen Huis. Ze staan bij je Persoonlijke documenten.
iDIN is een Nederlands online identificatiemiddel. De iD staat voor iDentificeren en IN staat voor INloggen. iDIN is een soort iDEAL, maar dan voor het verifiëren van persoonsgegevens. Je logt in met de login van je bank die vervolgens aan de betreffende organisatie bevestigt wie je bent. De banken verstrekken dan gegevens zoals iemands naam, adres, leeftijd of geslacht. Wij hebben geen toegang tot jouw financiële gegevens. Het is ook niet mogelijk om via deze dienst te betalen.
De geavanceerde elektronische handtekening wordt gecontroleerd met behulp van een certificaat dat door een erkende certificatiedienstverlener wordt uitgegeven. De Nederlandse overheid maakt gebruik van een certificaat dat wordt uitgegeven door Public Key Infrastructure (PKI). Gekwalificeerde elektronische handtekeningen kunnen alleen geplaatst worden met behulp van een gekwalificeerd digitaal certificaat. Alleen als een elektronische handtekening behoort tot deze categorie is deze gelijkwaardig aan een handgeschreven handtekening. BPD maakt gebruik van deze, middels PKI, gecertificeerde vorm. Let op: bij het uitprinten van het ondertekende document, is dit certificaat niet zichtbaar. Bij officiële handelingen is dus het digitale document nodig.
Een elektronische handtekening heeft dezelfde juridische waarde als een handgeschreven handtekening. Het digitaal ondertekende document staat juridisch gelijk aan een schriftelijk ondertekend document. Het voldoet aan de eisen die de wet stelt aan een elektronische onderhandse akte.
Zodra 70% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de aannemer opdracht om het project te bouwen.
Overlast van de werkzaamheden tijdens de bouw is niet te voorkomen. De aannemer zal er alles aan doen om dit wel zo veel mogelijk te beperken.
De 33 woningen die nu in aanbouw zijn worden gebouwd onder de Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.woningborg.nl.
Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van Woningborg.
Je ontvangt als koper het certificaat zodra je een woning gekocht hebt die valt onder de Woningborg regeling. Zij sturen je het certificaat ook toe.
De grond koop je van BPD Ontwikkeling BV; je sluit ook de koopovereenkomst met BPD Ontwikkeling BV. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht.
In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.
We proberen zoveel mogelijk mensen de woning van hun hoogste voorkeur toe te wijzen. We leggen je uit hoe de toewijzing van de woningen in zijn werk gaat op de pagina Woning kopen.
Een optie is een periode dat de woning exclusief voor een kandidaat is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen. Het kan altijd voorkomen dat een optie op een bouwnummer nog vrijkomt.
Een optie is vrijblijvend. Tijdens deze periode is de woning of kavel exclusief voor jou gereserveerd. In deze periode worden al jouw vragen beantwoord en heb je de gelegenheid de woning of kavel te kopen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om je toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie, aangeduid als ca (circa). Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.
Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% btw) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.
Tegen het einde van het bouwproces, als de binnenwanden staan en we nog bezig zijn met de binnenafwerking van de woning, wordt er eenmalig een kijkmoment georganiseerd. Dit is een ideaal moment om de woning voor het eerst te bekijken en een en ander in te (laten) meten. Jij en jouw eventuele leveranciers kunnen dan de maten opnemen van bijvoorbeeld de kozijnen, de wanden en de trap. Wel willen we je erop attenderen dat jouw leveranciers pas na oplevering hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Tevens is het mogelijk om dan je toekomstige buren (weer) te ontmoeten!
Buiten de door MorgenWonen te organiseren kopersdag is het niet toegestaan de bouwlocatie te betreden. Dit heeft te maken met de veiligheidsregels waar wij aan moeten voldoen, maar onder andere ook om de voortgang van het bouwproces niet te verstoren. Tijdens de georganiseerde kopersdag wordt er op de bouw rekening gehouden met je bezoek, zodat je zo veilig mogelijk de bouw kunt betreden. Anders dan bij traditionele nieuwbouwprojecten is er bij onze projecten niet elke dag een uitvoerder op de bouwplaats aanwezig. Individuele inmeet- en kijkmomenten worden daarom helaas niet gehonoreerd.
De woningen worden op bouwvolgorde afgewerkt en opgeleverd. De kopersdag wordt ingepland op een dag dat alle woningen ver genoeg gevorderd zijn met de binnenafwerking, zodat deze woningen ook volledig kunnen worden ingemeten. Organisatorisch is het niet mogelijk om van hiervan af te wijken.
Let wel: De woningen worden op bouwvolgorde afgewerkt en opgeleverd. De kopersdag wordt ingepland op een dag dat alle woningen ver genoeg gevorderd zijn met de binnenafwerking, zodat deze woningen ook volledig kunnen worden ingemeten. Organisatorisch is het niet mogelijk om van hiervan af te wijken.
De vloer is van prefab beton en wordt vloerbedekking gereed opgeleverd. Hierdoor heb jij als koper de vrijheid om zelf de vloerafwerking te kiezen.
De woningen in Meanderhof worden behangklaar opgeleverd. Bij een behangklare oplevering is de wand klaar om met dikker behang te behangen (zoals glasvezelbehang) of om af te werken met pleisterwerk. Oneffenheden zijn hierbij toegestaan. Bij oneffenheden moet je denken aan bultjes, putjes en ruwe plekken op de muur. Om die reden is het niet geschikt om hier direct overheen te schilderen of om standaard behang te plaatsen.
Een veelvoorkomende wens is, om wanden en plafonds glad af te werken met stucwerk. Wij bieden deze mogelijkheid niet aan. Door droging, krimp en constructieve vervorming van de verschillende bouwdelen ontstaat vrijwel altijd (lichte) scheurvorming. Deze scheurvorming zet zich door in het stucwerk. Wil je dit toch graag toepassen? Dan adviseren wij hiermee minstens een jaar (4 seizoenen) te wachten.
De V-naden blijven in het zicht. Door toepassing van verschillende materialen met verschillende krimp- en uitzettingseigenschappen kan er scheurvorming ontstaan. Dit gebeurt regelmatig in de V-naden in het plafond. Op dit punt komen twee vloerdelen bij elkaar en kunnen kleine scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes kunnen als hinderlijk worden ondervonden, echter kunnen deze constructief geen kwaad.
Bij het plaatsen van de vloerafwerking, houd dan rekening met de isolerende werking van de nieuwe vloerbekleding. Om de warmte vanuit de vloer goed kunnen geleiden naar de ruimte mag de isolerende werking van de vloerbekleding niet te groot zijn (maximaal 0,07 m2 K/W).
Houd ook rekening met de ruimte die er tussen de onderzijde van de binnendeuren en bovenkant van de vloerafwerking overblijft. Deze ruimte zal tenminste 10 mm moeten bedragen. Deze ruimte is bedoeld voor de ventilatie van alle vertrekken. De luchtcirculatie dient gewaarborgd te blijven (in een situatie wanneer deuren gesloten zijn). De ‘spleet’ die onder de deur overblijft, maakt circulatie mogelijk. Mocht het noodzakelijk dan zou je de binnendeuren in kunnen korten.
Zodra de verkoop start, zijn de verkooptekeningen beschikbaar. Hierin kun je de maten opmeten. Deze maten zijn gebaseerd op onze ontwerptekeningen. Omdat de positie van de kozijnen in werkelijkheid, na montage, op millimeters kan afwijken van onze ontwerptekeningen, adviseren we je met klem op basis van deze afmetingen nog niks bestellen. Deze maten kun je wel gebruiken om een offerte aan te vragen.
Een aantal weken voor oplevering organiseert MorgenWonen een ‘kopersdag’ op de bouwplaats. Op dat moment kunnen de definitieve afmetingen voor bijvoorbeeld inbouwkasten of raambekleding in worden gemeten, waarna de bestelling definitief kan worden gemaakt.
Wij adviseren om de ramen van je woning niet te voorzien van plakfolie. Wanneer je de ramen voorziet van plakfolie vervalt de garantie op het glas, omdat er door de plakfolie kans bestaat op een thermische breuk.
Nee, deze optie bieden wij niet aan in ons bouwproces. Bij het ontwerpen van de plattegronden zijn de meest ideale draairichtingen bepaald.
Ja, elke voordeur wordt voorzien van een brievenbus.
Door de toepassing van triple beglazing kan er in de vroege ochtend aan de buitenzijde van de beglazing condensvorming ontstaan. Dit komt voor bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. De condens verdampt in de loop van de ochtend weer.
Geadviseerd wordt niet in de wanden te boren, vanwege onherstelbare schade. Gebruikt plakstrips of zuignappen om spullen aan de wand te hangen. Voor het ophangen van een plafondlamp kan wel in de beplating van het plafond geboord worden bij het reeds aanwezige aansluitpunt.
Dat is helaas niet mogelijk. Alleen de door MorgenWonen geboden koperskeuzes worden aangeboden. Ook het casco (zonder tegelwerk en sanitair) uit laten voeren van de badkamer en het toilet bieden wij niet aan. Ander tegelwerk en sanitair dat bij een eigen showroom naar keuze is uitgezocht, kan na oplevering worden aangebracht. Let op: de Woningborg-garantie op jouw woning geldt alleen voor de werkzaamheden die voor oplevering door of in opdracht van MorgenWonen zijn uitgevoerd. Zorg dat de werkzaamheden na oplevering door een erkend bedrijf worden uitgevoerd.
De buitenlucht rondom de woning bevat warmte die weer gebruikt wordt om het tapwater en het water voor de vloerverwarming op de begane grond en eerste verdieping te verwarmen. De luchtwarmtepomp haalt de warmte uit de lucht en waardeert dit op naar een bruikbaar niveau. De warmtepomp is voorzien van een boiler van 200 liter, wat ruim voor voldoende comfort zorgt voor onder meer het douchen.
De binnenunit staat bij jou op zolder in de installatiekast, de buitenunit staat bij jou op het dak in de aluminium ombouw (wat lijkt op een schoorsteen). Doordat de buitenunit boven op het dak staat, wordt het geluid tot een minimum beperkt.
De warmtepomp kan één functie tegelijk uitvoeren. Hierbij krijgt de bereiding van het tapwater altijd voorrang. Mocht er dus zowel warmtevraag voor ruimteverwarming in de woning zijn en dient het tapwater opgewarmd te worden, dan zal de warmtepomp eerst het tapwater verwarmen voordat deze overschakelt op het verwarmen van de woning.
Ja, de buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze door aan de binnenunit in huis. De vloeistof die hiervoor wordt gebruikt, wordt ook warm van koude buitentemperaturen. Daarom levert jouw warmtepomp onder alle (winterse) omstandigheden een behaaglijke kamertemperatuur en voldoende warm water.
De boiler heeft een inhoud van 200 liter. Met de standaard 200 liter boiler heb je 15-20 minuten warm douchewater achter elkaar. Er kunnen 3 personen na elkaar 7 minuten douchen, met daartussen korte periodes dat de douche uit staat tijdens het afdrogen en aankleden. Daarna doet de boiler er 1,5 uur over voordat deze weer volledig is gevuld.
Het water dat door de warmtepomp wordt geproduceerd, heeft een lagere temperatuur dan wanneer gebruik wordt gemaakt van een Cv-ketel. Daarom is jouw woning in plaats van radiatoren, voorzien van vloerverwarming. Er is een belangrijke eigenschap waar je bij vloerverwarming rekening mee moet houden. Dit is de tragere reactietijd. De tijd die het kost om de woning op de gewenste temperatuur te krijgen, is aanzienlijk langer dan met conventionele radiatoren. Wanneer de verwarming uitgeschakeld wordt, zal het bijvoorbeeld lang duren voordat de woning weer op gewenste temperatuur is. Daarom adviseren wij dat je de temperatuur zo constant mogelijk houdt. En daarnaast ramen en deuren gesloten te houden wanneer het buiten koel is.
- Deze thermostaat stuurt de “Auto-adoption’ regeling aan van de warmtepomp, waarbij een zo efficiënt mogelijke aanvoertemperatuur bepaald wordt in de thermostaat, hetgeen andere thermostaten niet kunnen;
- Deze thermostaat monitort de energiestromen van de warmtepomp, zowel ingaand als uitgaand en zowel van verwarming als tapwater. Dit kunnen andere thermostaten niet;
- Er zitten nog veel meer functies op deze thermostaat die andere thermostaten niet hebben, zoals mogelijkheid instellen boilertemperatuur;
- Het ‘interessante’ van bijvoorbeeld een Toon is dat je op afstand de gewenste kamertemperatuur kunt instellen. Bij een warmtepomp wil je juist één constante temperatuur en geen wijzigingen. “Toon” en soortgenoten zijn een interessante oplossing voor CV-ketels, maar niet voor een (Mitsubishi) warmtepomp.
Aangezien de woning zeer goed is geïsoleerd, is de zolder altijd redelijk op temperatuur. De zolder is overigens een onbenoemde ruimte. Een onbenoemde ruimte is een ruimte waarin (meestal) niet wordt voldaan aan de eisen voor een verblijfsruimte (te laag, te klein, te weinig daglicht, te weinig ventilatie, etc.). Vloerverwarming later toevoegen zou theoretisch wel kunnen, echter is dit niet eenvoudig. Vloerverwarming dient dan achteraf gefreesd te worden en er moet gekeken worden of er nog een groep op het verdeelstuk van de vloerverwarming beschikbaar is. Een elektrische radiator zou ook een optie kunnen zijn, maar dat is niet bevorderlijk voor het energieverbruik (echter, als deze een paar keer kort wordt gebruikt om de kamer te verwarmen zou dit een optie kunnen zijn).
Jouw woning is uitgerust met een gebalanceerd ventilatiesysteem dat zorgt voor optimaal gebruikersgemak en een gezond leefklimaat voor jou als bewoner. Ventileren betekent dat vervuilde binnenlucht wordt vervangen door schone buitenlucht. De lucht in je woning wordt vervuild door CO2 productie bij ademen, vochtproductie bij koken, douchen, wassen en drogen, schoonmaken enzovoorts. Vroeger ging het ventileren van een woning bijna vanzelf; de frisse lucht kwam via kieren en spleten de woning binnen. Door de huidige luchtdichte bouwwijze en goede kierdichting bij deuren en ramen, moet je er zelf opletten dat je woning goed geventileerd wordt.
Om voldoende te ventileren is jouw woning uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem dat gelijktijdig binnenlucht via toiletruimte, badkamer en keuken afzuigt en buitenlucht in de slaapkamers en woonkamer blaast. Doordat de luchtstromen elkaar ‘passeren’ in een warmtewisselaar, wordt warmte van de af te voeren binnenlucht over gedragen op de verse buitenlucht. De ventilatielucht wordt hiermee tijdens de stookperiode voorverwarmd. De woningen zijn uitgerust met een CO2-gestuurd WTW-systeem. Op basis van het CO2-niveau en de temperatuur in de woning bepaalt het systeem continu hoeveel verse lucht moet worden aan- en afgevoerd. Alleen de werkelijk nodige hoeveelheid lucht wordt aangevoerd, zodat er geen energie wordt verspild aan het opwarmen van overtollige lucht. ’s Winters verwarmt de WTW-unit de in te blazen lucht eerst voor. Dit bespaart weer energie voor het verwarmen van de woning. Op warme dagen wordt de warme lucht afgevoerd en wordt ’s avonds koele lucht in de woning geblazen.
De mechanische ventilatie heeft geen koelfunctie. Wordt het binnen te warm, dan kun je de thermostaat van de vloerverwarming op de laagstand zetten (circa 15°C). Bij warme buitentemperaturen raden wij aan om de mechanische ventilatie in te stellen op de functie om alleen lucht af te zuigen, zo wordt er geen (warme) buitenlucht toegevoegd. Daarnaast dien je in de avonden en nachten als het koeler is, voornamelijk te ventileren met ramen en deuren. Als de temperaturen buiten weer koeler zijn dan binnen kun je het systeem weer op de functie zetten om af te zuigen en lucht toe te voeren.
De zonnepanelen behoeven geen periodiek technisch onderhoud. Voor de werking van de PV-installatie dient de omvormer wel technisch onderhouden te worden. Het rendement van de zonnepanelen daalt naarmate meer vuil zich op het oppervlakte ophoopt. Afhankelijk van de omgeving waar je woning staat, kunnen de zonnepanelen meer vervuild raken. In bepaalde situaties kan het raadzaam zijn om de zonnepanelen periodiek te laten schoonmaken. Wij adviseren je om hiervoor een erkend schoonmaakbedrijf in te huren. Chemische middelen mogen voor het schoonmaken van de zonnepanelen niet gebruikt worden; een zachte spons met water wordt voorgeschreven. De zonnepanelen mogen niet belopen worden.
Voor oplevering van jouw woning ontvang je van ons een brief met de specificatie van de zonnepanelen en het terug te vragen btw-bedrag.
De plafondhoogte op de begane grond en de eerste verdieping is ca. 2,78 meter hoog.
Op de begane grond en de eerste verdieping mag je tot 3,5 cm. diep in het plafond boren.
Nee, dat is niet mogelijk en daar is ook niet genoeg ruimte voor. Er is wel een andere oplossing voor zachter water dat wel mogelijk is; een antikalk systeem of antikalk magneet. Deze systemen zijn kleiner en passen wel in de meterkast. Voor de opstal- en inboedelverzekering voor onze woning hebben wij de laagste dekking voor onze inboedel nodig. De verzekeringsmaatschappij heeft daarvoor een PKVW certificaat nodig (Politie Keurmerk Veilige Woning certificaat Beveiligde Woning).
Onze woningen voldoen aan PKVW MorgenWonen vraagt dit certificaat niet aan voor de gerealiseerde woningen. Wanneer je contact opneemt met de verzekeraar en aangeeft dat je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, dan gaan ze er standaard vanuit dat de woning conform de PKVW-eisen is gebouwd en dan is het niet nodig om hiervoor een certificaat aan te leveren.
Ja, deze is toegankelijk via het kruipluik die in de trapkast wordt geplaatst.
De zijkant van de betonnen trap is een onderdeel van de constructie en kan niet (ook niet gedeeltelijk) verwijderd worden, zonder de constructie van de woning in gevaar te brengen.
Ja, maar er kan wel pijperij achter liggen. Daar kunnen bijv. geen zware dozen bovenop worden geplaatst. (Tuin)kussens kunnen prima achter het knieschot worden opgeborgen. Achter het knieschot loopt de betonnen vloer van de verdieping door. De vloer is geschikt om zware spullen achter het knieschot op te bergen.
Nee, het knieschot heeft een dragende functie. Deze kan niet zomaar geheel of gedeeltelijk worden verwijderd zonder dat je de constructie in gevaar brengt.
Ja, dat kan. Er zijn vaker trapliften gerealiseerd in onze woningen.
Tijdens de bouw is in de meterkast een (CAI en/of glasvezel) aansluiting aangelegd ten behoeve van media en communicatie (telefoon, TV en internet). Deze aansluiting wordt geactiveerd, wanneer je jezelf aanmeldt bij een door jou gekozen aanbieder. Op de begane grond is een UTP en CAI (coax) aansluiting aanwezig. Aan de korte en lange bouwmuurzijde zijn de UTP/CAI afgemonteerd, deze zijn niet aangesloten in de meterkast. Mocht je van de UTP/CAI aansluiting aan de korte bouwmuur gebruik willen maken, dan moeten de kabels in de meterkast worden verwisseld.
Begrippenlijst
Bij het plannen en realiseren van een nieuwbouwproject kunnen termen en begrippen soms verwarrend zijn. Deze handige begrippenlijst is er om je te helpen bij het begrijpen van de belangrijkste terminologie in de wereld van nieuwbouw, inclusief het aankoop- en bouwproces en alle bijbehorende aspecten. Als je specifieke vragen hebt over een bepaalde term of behoefte hebt aan meer gedetailleerde informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!
Een juridisch document waarin de voorwaarden en afspraken vastgelegd zijn tussen verkoper en koper.
Overeenkomst tussen aannemer en koper met gemaakte afspraken over de bouw van de woning.
De akte die je tekent bij de notaris, waarin de grond en/of woning wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
De akte waarin alle gemaakte afspraken met de hypotheekverstrekker staan opgenomen.
Het bericht dat je als koper ontvangt wanneer aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Hierna kun je naar de notaris en start de bouw.
Een bouwtekening die de indeling, maten en technische specificaties van de woning weergeeft.
Een totaaltekening van alle woningen in een fase op het bijbehorende perceel. Deze tekening wordt bij de overdracht ook ingeschreven in het Kadaster.
3D-afbeelding van de woning.
Document dat aangeeft in welke materialen en kleuren de woning wordt uitgevoerd. De kleur- en materiaalstaat is onderdeel van de technische omschrijving.
Hierin is vastgelegd hoe de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd en in welke materialen, welke technische voorzieningen er aanwezig zijn, wat de afwerking is en bepaalde zaken zijn geregeld.
Hieronder vallen de splitsingsakte en -tekeningen. De splitsingsstukken zijn het juridisch fundament van een gedeeld gebouw.
Een afschrift van de verkoopstukken die je hebt ontvangen.
Een tekening waarop aansluitpunten van elektra en aan- en afvoerpunten zichtbaar zijn.
Lijst met keuzes voor meer- en minderwerk aan de woning.
Tekening waarop het meer- en/of minderwerk van de woning is uitgewerkt.
Kwaliteitsgarantie en garantie dat de nieuwbouwwoning wordt afgebouwd, ook indien een aannemer failliet gaat.
Voorwaarden die worden gesteld en waaraan moet worden voldaan voordat een overeenkomst tot stand komt. Hierna krijgt de aannemer de opdracht om te starten met de bouw.
Het bestemmingsplan omschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren op het gebied van gebruik en bouw
De officiële toestemming van een overheidsorganisatie (gemeente) voor het bouwen van de woningen
De vergoeding die je aan de bank betaalt, als je geld leent.
Een verzamelbegrip voor grondrente, uitstelrente en rente tijdens de bouw.
Rentevergoeding over de grondkosten tussen het moment van aankoop en overdracht van de grond.
Als de aannemer is gestart met de bouw voordat je het koopcontract tekent, betaal je rente over de termijnen die inmiddels gepasseerd zijn, de zogeheten vervallen termijnen.
Bij de model koop-/aannemingsovereenkomst voor eengezinshuizen (eigen grond), betaalt u een prijs voor de grond (de termijn grondkosten) en een prijs voor de woning (de aanneemsom). In lid 1 letter b van het artikel ‘Termijnen en betalingsregeling’ wordt aangegeven in welke termijnen de aanneemsom is verdeeld. Deze termijnen zijn gerelateerd aan de voortgang van de bouw.
Een garantiestelling van de bank waarin staat dat de bank garant staat voor het bedrag als er verplichtingen niet nagekomen worden.
Maandelijkse kosten die eigenaren aan de VvE van een appartementengebouw betalen voor het beheer en onderhoud van het gebouw.
De woning wekt zelf alle energie op die het verbruikt, ook voor huishoudelijke apparatuur. Lever je over een heel jaar gemeten minstens zoveel energie als je afneemt, dan is het nul-op-de-meter.
De energie die je verbruikt - voor verwarming van de woning en voor het gebruik van warm water - en de energie die je opwekt zijn ongeveer gelijk.
In een energiezuinig huis verbruik je relatief weinig energie voor het verwarmen of koelen van de woning.
Label dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is.
Voorzieningen zoals gas, water, elektriciteit die door nutsbedrijven geleverd worden.
Een plicht waarbij de koper een bepaalde periode zelf in de woning moet wonen.
Verplicht de koper om de woning zelf te bewonen gedurende een bepaalde periode vanaf de inschrijving in het bevolkingsregister. Bij verkoop binnen deze termijn moet de koper een boete betalen aan de gemeente, tenzij er een ontheffingsgrond van toepassing is.
Breedte van een woning inclusief buitenmuren.
Een stuk grond wat bijvoorbeeld voor een huis wordt gebruikt.
De erfgrens van een stuk grond dat in het kadaster staat geregistreerd.
Zonnepaneel.
Het moment dat de bouwnummers aan de inschrijvers worden toegewezen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Het overdragen van de woning naar de nieuwe eigenaar.
De ruimte die voor iedereen toegankelijk is.
Een bijzondere vorm van mede-eigendom, waarbij het terrein is bestemd tot gemeenschappelijk gebruik.
Het recht om gebruik te maken van een stuk grond (perceel) waar je geen eigenaar van bent. Enkelen voorbeelden zijn: 'Recht van overpad' en 'Recht op uitzicht'.
Met de instandhoudingsplicht kan een gemeente een eigenaar aanspreken die zaken aanpast omtrent het huis, die in strijd zijn met de regels opgenomen in de leveringsakte. In het uiterste geval kunnen gemeenten handhavend optreden.
De vereniging van eigenaren is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw.
Het vaste aanspreekpunt bij een aannemer na de aankoop van je woning en gedurende de bouwperiode.
Het verlenen van een opdracht aan de aannemer.
De dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare dagen. Een werkdag is onwerkbaar als bouwvakkers bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden niet kunnen werken.
Een document met alle bouwtechnische voorschriften bij verbouwing, vernieuwing of nieuwbouw van een woning. Het dient de veiligheid van jou en de mensen om je heen te waarborgen.
Een speciale rekening bij je hypotheekverstrekker waarmee je zelf de facturen van aannemers en andere leveranciers betaalt.
Wanneer de grond op een bouwterrein vrij is van obstakels zodat de aannemer kan starten met de bouw